Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gnieźnie informuje, iż na terenie powiatu gnieźnieńskiego w dniu 14.09.2020 r. godz. 10:00  z powodu podejrzenia koronawirusem:

  • nie ma osób objętych nadzorem epidemiologicznym,
  • nie ma osób hospitalizowanych,
  • poddanych kwarantannie jest 50 osób.

W związku z dodatnim wynikiem w kierunku SARS-Cov-2 obecnie:

  • nie ma osób hospitalizowanych,
  • 5 osób poddanych jest izolacji:

- 47-letnia kobieta, przebywa w izolatorium w Poznaniu,  

- 31-letnia kobieta, izolacja domowa,

- 25-letni mężczyzna, przebywa w izolatorium w Poznaniu,

- 26-letnia kobieta, przebywa w izolatorium w Poznaniu,

- 38-letnia kobieta przebywa w izolatorium w Poznaniu.  

  • Wyleczone są 193 osoby,
  • stwierdzono zgon 1 osoby.

Ogółem na dzień 14.09.2020 r. godz. 10:00 stwierdzono 199 przypadków potwierdzonych  zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2 na terenie powiatu gnieźnieńskiego.

Jednocześnie informuję, iż na dzień 14.09.2020 r. na godz. 10:00 na kwarantannie obowiązkowej  w związku z przekroczeniem granicy przebywa 98 osób.


 Aktualne dane dot. zachorowań z powodu koronawirusa w województwie wielkopolskim - link: https://wsse-poznan.pl/menu-strony/aktualnosci/410-covid-19

logopis

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gnieźnie zwraca się do osób przebywających w sklepie DINO w Łubowie  w dniach od 7.08.2020 r. do 20.08.2020 r., u których występują objawy chorobowe związane z zakażeniem COVID-19 o kontakt telefoniczny z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Gnieźnie nr telefonu 61 4262242 lub telefon alarmowy 693 023 355.

Już od najbliższego poniedziałku (1 czerwca) w Gnieźnie, decyzją wojewody wielkopolskiego Łukasza Mikołajczyka, otwarte zostanie mobilne centrum pobrań prób COVID-19 test and go.

Gnieźnieńskie drive-thru będzie działać od poniedziałku do piątku (1-5 czerwca) na parkingu przed stadionem Mieszko w Gnieźnie (ul. Strumykowa). Osobom, które przyjadą autem do Centrum COVID-19, zostaną pobrane wymazy. Próbki trafią do laboratorium w Poznaniu, gdzie zostaną poddane badaniom. - Zachęcam mieszkańców, którzy chcą się przebadać, by telefonicznie zgłaszali się do sanepidu. Drive-thru w Gnieźnie będzie trwało 5 dni - mówi wojewoda Łukasz Mikołajczyk.

W godzinach od 10:00 do 19:00 osoby z objawami bądź z podejrzeniem choroby COVID-19 będą mogły bezpłatnie przebadać się na obecność koronawirusa po uprzedniej telefonicznej kwalifikacji przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną pod numerem telefonu - 61 65 68 075.

Projekt jest realizowany dzięki wsparciu ministra obrony narodowej Mariusza Błaszczaka. Jego zabezpieczeniem zajmują się żołnierze 12 Wielkopolskiej Brygady Obrony Terytorialnej, Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz samorząd Gniezna. Dotychczas centra pobrań prób COVID-19 test and go uruchomione zostały między innymi w Krotoszynie, Kaliszu, Ostrowie Wielkopolskim, Kępnie oraz Pleszewie.


 Źródło: https://www.poznan.uw.gov.pl/wydarzenia-planowane/drive-thru-w-gnieznie

Kwarantanna  – 14 dni

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina zasady dotyczące opuszczania kwarantanny.

Kwarantanna nakładana jest na okres 14 dni. Decyzja o kwarantannie wynika z:a) tytułu przekroczenia granicy po 15 marca 2020 r. albo b) może być przekazana ustnie przez pracownika sanepidu.

a) W przypadku przekroczenia granicy – kwarantanna obowiązuje przez okres 14 dni licząc od dnia następnego po dniu przekroczenia granicy. O jej rozpoczęciu i zakończeniu informuje Straż Graniczna w momencie przekroczenia granicy. Dane osób przekraczających granicę trafiają do systemu, który prowadzi wojewoda.

W przypadku wątpliwości dotyczących prawidłowości dotyczących dat kwarantanny związanej z powrotem do kraju po 15 marca, należy kontaktować się z urzędem wojewódzkim.

b) W przypadku kwarantanny nakładanej przez sanepid – o jej nałożeniu informuje, również telefonicznie, pracownik sanepidu. Podczas informacji o nałożeniu kwarantanny pracownik sanepidu informuje o dacie jej zakończenia.

Po dacie zakończenia kwarantanny, w przypadku braku objawów COVID-19, obywatel automatycznie może wrócić do pracy. Nie jest wymagane dodatkowe zaświadczenie od sanepidu.


 Źródło: GIS, link: https://gis.gov.pl/aktualnosci/glowny-inspektorat-sanitarny-przypomina-zasady-dotyczace-opuszczania-kwarantanny/

W przestrzeni publicznej, w szczególności w Internecie pojawia się coraz więcej ofert produktów o sugerowanych właściwościach przeciwwirusowych lub chroniących przed zarażeniem SARS-Cov-2. Wiele z nich dotyczy suplementów diety. Ostrzegamy przed korzystaniem z takich ofert.

Suplementy diety stanowią skoncentrowane źródło witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny.

Ich celem jest uzupełnienie normalnej diety, nie przechodzą badań klinicznych i nie posiadają potwierdzonego w badaniach działania farmakologicznego.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności  stanowi, że informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności: co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji.

Informacje na temat żywności muszą być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta. Dlatego też znakowanie, prezentacja i reklama nie mogą przypisywać jakiemukolwiek środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub leczenia chorób ludzi bądź też odwoływać się do takich właściwości.

Czytaj więcej...

Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.

Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.


 Źródło: GIS, link https://gis.gov.pl/aktualnosci/informacja-glownego-inspektora-sanitarnego-w-sprawie-wyrobow-piekarniczych/

Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością. Mogą być zorganizowane w różny sposób – jako obszary zadaszone i/lub place na wolnym powietrzu. Na ich terenie mogą znajdować się zarówno większe sklepy, sklepiki jak również stragany z produktami spożywczymi. W celu zapobiegania zagrożeniu jakim jest ryzyko zakażenia COVID-19 w tych miejscach handlu,  rekomenduje się ich zarządcom stosowanie w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych omówionych poniżej.

Aktualna sytuacja powinna być motywacją dla branży spożywczej, aby jeszcze skrupulatniej przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Przepisy prawa żywnościowego nakładają na przedsiębiorców wymagania higieniczne, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu żywności.  W okresie aktualnego zagrożenia epidemiologicznego, należy zadbać o stosowanie tych wymagań, aby zapobiec nie tylko zakażeniu koronawirusem, ale przede wszystkim również innym zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów i mogą prowadzić do zatruć pokarmowych.

Dlatego też należy:

  1. Stosować właściwą higienę rąk
  2. Stosować higienę kaszlu i oddychania
  3. Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
  4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
  5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
  6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych

UWAGA!

Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności!

Czytaj więcej...

(definicja z dnia 22.03.2020)

Kryteria kliniczne

Każda osoba, u której wystąpił

Grupa A. Kryteria wymagające dodatkowo spełnienia kryterium epidemiologicznego.

Co najmniej jeden z wymienionych objawów ostrej infekcji układu oddechowego:

– gorączka

– kaszel

– duszność

Grupa B. Kryteria niewymagające spełnienia kryterium epidemiologicznego

– osoba hospitalizowana z objawami ciężkiej infekcji układu oddechowego bez stwierdzenia innej etiologii w pełni wyjaśniającej obraz kliniczny

LUB

– osoba w nagłym stanie zagrożenia życia lub zdrowia z objawami niewydolności oddechowej

Kryteria laboratoryjne

Czytaj więcej...

Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem

Warszawa, 20.03.2020 r.

Zaleca się

1) Zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (1-1,5 metra), promować zatwierdzanie spraw przez internet.

2) Promować regularne i dokładne mycie rąk przez osoby przebywające w miejscach użyteczności publicznej: wodą z mydłem lub zdezynfekowanie dłoni środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).

3) Upewnić się, że osoby przebywające w miejscach użyteczności publicznej mają dostęp do miejsc, w których mogą myć ręce mydłem i wodą.

4) Umieścić dozowniki z płynem odkażającym w widocznych miejscach, w miejscu pracy i upewnić się, że dozowniki te są regularnie napełniane.

5) Wywiesić w widocznym miejsc informacje jak skutecznie myć ręce (grafika do wykorzystania poniżej).

6) Połączyć z to z innymi środkami komunikacji, takimi jak np. szkolenia personelu przez specjalistów ds. bezpieczeństwa i higieny pracy.

7) Zwrócić szczególną uwagę na rekomendacje, aby podczas pracy, czy wizyty w miejscu publicznym NIE dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu, a także przestrzegać higieny kaszlu i oddychania (patrz pkt 2 poniżej).

8) Zapewnienie, aby miejsca pracy były czyste i higieniczne:

  • powierzchnie dotykowe w tym biurka, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze
    i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury) muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym, lub przecierane wodą z detergentem,
  • wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane, z użyciem wody z detergentem.
Czytaj więcej...