13 stycznia br. rozpoczęła się pierwsza tura ferii zimowych. W tym roku szkolnym w całym kraju wolne będzie miało prawie 4,6 mln uczniów z 21 215 szkół.

Nadzór w zakresie sanitarno-higienicznym nad formami wypoczynku zimowego dla dzieci i młodzieży, zgłoszonymi do Kuratorium Oświaty sprawuje Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Na stronie Ministerstwa Edukacji Narodowej  https://wypoczynek.men.gov.pl znajduje się ogólnopolska baza zgłoszonego wypoczynku dzieci i młodzieży, dzięki której można uzyskać szczegółowe informacje na temat organizatora oraz miejsca wypoczynku.

Naszym celem jest zapewnienie dzieciom i młodzieży bezpiecznych ferii.

W trakcie przeprowadzanych przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej kontroli,  oceniane będą warunki pobytu dzieci i młodzieży dotyczące m.in: stanu czystości pomieszczeń; dostępu do środków utrzymania higieny osobistej (ciepłej wody, mydła, ręczników); sposobu zapewnienia opieki medycznej; stanu sanitarnego bloku żywienia, warunków przechowywania żywności, jej jakości zdrowotnej; stanu czystości terenu wokół miejsca, w którym zorganizowany jest wypoczynek.

Problemy związane z niewłaściwymi warunkami higieniczno-sanitarnymi w miejscu wypoczynku dzieci i młodzieży należy zgłaszać do właściwych terenowo powiatowych stacji

sanitarno-epidemiologicznych.

Pobierz:

pnf


Źródło GIS: https://gis.gov.pl/aktualnosci/bezpieczne-ferie/

  1. Jedzenie to nie leczenie – pamiętaj, że suplementy diety to kategoria żywności. Nie myl ich z lekami, których przeznaczenie jest zupełnie inne.
  2. Suplementować znaczy uzupełniać – pamiętaj, że podstawą dobrego samopoczucia jest racjonalna dieta. Prowadź zdrowy styl życia.
  3. Nie wszystko złoto co się świeci – w kwestii suplementacji nie polegaj na informacjach pochodzących z reklam. Postaw na rzetelne źródła wiedzy.
  4. Zachowaj czujność – sięgając po suplement diety bądź uważny i obserwuj, w jaki sposób dany produkt wpływa na Twój organizm.
  5. Pochodzenie ma znaczenie – suplementy diety kupuj jedynie ze sprawdzonych źródeł. Zachowaj szczególną ostrożność wobec produktów dostępnych w sprzedaży internetowej.
  6. Nie suplementuj na zapas – suplementy diety powinny być stosowane tylko w uzasadnionych przypadkach. Zanim zastosujesz konkretny produkt wykonaj odpowiednie badania laboratoryjne, aby przekonać się czy Twoja dieta rzeczywiście wymaga suplementacji.
  7. Bądź świadomym konsumentem – nie istnieje uniwersalny suplement diety dla wszystkich. Każdorazowo zweryfikuj, czy dany produkt może być przez Ciebie spożywany. Przykładowo niektóre suplementy diety nie mogą być stosowane u dzieci a innych nie zaleca się kobietom w ciąży.
  8. Więcej nie znaczy lepiej – nie przekraczaj zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu. Nadmiar niektórych składników w diecie jest tak samo szkodliwy jak ich niedobór.
  9. Uważaj na interakcje – suplementy diety mogą negatywnie wpływać na działanie przyjmowanych leków. W trosce o zdrowie poinformuj swojego lekarza o stosowanej suplementacji i zastosuj się do jego rad.
  10. Wybieraj rozsądnie – korzystaj z Rejestru Produktów zamieszczonego na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (www. rejestrzp.gis.gov.pl), aby dowiedzieć się czy dany produkt został zgłoszony jako suplement diety i jaki jest jego aktualny status

Pobierz ulotkę:

dsgis


 Źródło GIS: https://gis.gov.pl/aktualnosci/dekalog-suplementacj/

Usługi biblioteczne dla hospitalizowanych pacjentów mają długą historię. Dostarczanie książek i czytanie jako pomoc terapeutyczna ma swoje początki w okresie średniowiecza

W polskim prawodawstwie nie ma przepisów wprost określających zasady prowadzenia bibliotek w oddziałach podmiotów leczniczych i wymagań dla oddziałów wdrażających taką formę terapii.

Mając na uwadze art. 14 w związku z art. 11 ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi  (Dz. U. z 2019 r. poz. 1239 z późn. zm.) kierownicy podmiotów leczniczych oraz inne osoby udzielające świadczeń zdrowotnych są obowiązani do podejmowania działań zapobiegających szerzeniu się zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, w szczególności do oceny ryzyka zakażenia oraz opracowania, wdrożenia i nadzoru nad procedurami zapobiegającymi zakażeniom i chorobom zakaźnym. Ponadto, kierownicy podmiotów są zobowiązani do wdrożenia i zapewnienia funkcjonowania systemu zapobiegania i zwalczania zakażeń szpitalnych.

Organizując usługi biblioteczne na terenie podmiotu leczniczego należy pamiętać,
iż tradycyjne wydawnictwa papierowe mogą stanowić zagrożenie, ponieważ celuloza,
a także substancje białkowe zawarte w oprawach, stanowią idealne podłoże wzrostu
dla różnych mikroorganizmów, co potwierdzono w różnych badaniach naukowych (Karbowska-Berent i in. 2011; Lugauskas, Krikŝtanopis 2004). Obecność patogenów
w książkach budzi szczególne obawy w bibliotekach szpitalnych, ponieważ niektóre
z drobnoustrojów mogą być niebezpieczne dla pacjentów, w tym wielooporne na środki dezynfekcyjne (Sing i in. 2011).

Nie zaleca się organizowania bibliotek, które funkcjonują jako wydzielony regał, na korytarzach oddziału szpitalnego.

Więcej informacji na stronie GIS, link: https://gis.gov.pl/aktualnosci/stanowisko-glownego-inspektora-sanitarnego-w-sprawie-funkcjonowania-bibliotek-w-podmiotach-leczniczych/

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gnieźnie informuje, że na stronie internetowej: http://zaszczepsiewiedza.pl w zakładce: DLA NAUCZYCIELI zamieszczona została publikacja ze scenariuszami lekcji na temat szczepień, która powstała w ramach konkursu organizowanego przez „Zaszczep się wiedzą” pod patronatem Głównego Inspektora Sanitarnego. Część scenariuszy jest oparta na książce Izabeli Flic-Redlińskiej pt.: „Przygody dzielnego niedźwiadka Szczepana”, która jest dostępna pod adresem http://zaszczepsiewiedza.pl/przygody-niedzwiadka-szczepana na podstawie powyższych scenariuszy można realizować zajęcia dotyczące szczepień ochronnych w przedszkolach, szkołach podstawowych i ponadpodstawowych. Jednocześnie informuję o możliwości wsparcia merytorycznego w realizacji zajęć dotyczących szczepień ochronnych.

Z dniem 1 stycznia 2020 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych do wydawania opinii (Dz.U. 2019 poz. 2499).

W związku z nowelizacją rozporządzenia  Elektroniczny System Powiadamiania oraz publiczny rejestr muszą zostać dostosowane. Szczegółowe informacje dotyczące zmian w systemie oraz rejestrze opublikowane zostaną osobnym komunikatem w najbliższym czasie.

Celem nowelizacji rozporządzenia jest zwiększenie czytelności rejestru środków spożywczych objętych obowiązkiem powiadamiania. Wszelkie wpisy i zmiany w rejestrze będą obecnie dokonywane w jednolity, opisany w rozporządzeniu sposób. Dzięki jednoznacznemu określeniu sytuacji produktu, którego dotyczy powiadomienie w rejestrze, uproszczona zostanie komunikacja z przedsiębiorcami i konsumentami. Gdy w związku z prowadzonym przez GIS monitorowaniem zgłaszanych powiadomień  dane w weryfikowanym powiadomieniu potwierdzają prawidłowość kwalifikacji – dokonane zostaną odpowiednie wpisy do rejestru, bez konieczności prowadzenia odrębnej czasochłonnej korespondencji. Więcej informacji: https://gis.gov.pl/aktualnosci/zmiany-w-rejestrze-produktow-objetych-obowiazkiem-powiadamiania/


Źródło GIS, link: https://gis.gov.pl/aktualnosci/zmiany-w-rejestrze-produktow-objetych-obowiazkiem-powiadamiania/

Problem grypy ptaków występuje na świecie od wielu lat. Grypa ptaków jest chorobą zakaźną zwierząt wywoływaną przez wirusy grypy. Zdarzają się jednakże przypadki kiedy wirusy grypy ptaków przekraczają barierę gatunkową i są zdolne do zarażenia człowieka. Dotychczas przypadki takie dotyczyły głównie terenów Azji i Afryki o niskim i bardzo niskim poziomie higieny.

Z badań przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach wynika, że wirus A/H5N8/, który zaatakował stada drobiu hodowlanego w województwie lubelskim jest wysoce zjadliwy dla drobiu, ale nie patogenny dla ludzi. To oznacza, że ryzyko zakażenia się człowieka tym wirusem praktycznie nie istnieje.

Polskie służby podejmują działania, które ograniczają do minimum dalsze rozprzestrzenianie się wirusa grypy A/H5N8/ w stadach hodowlanych. Dotychczas podjęte środki ochronne polegają na jak najszybszym: wykryciu nawet niewielkich ognisk grypy i likwidacji zakażonego drobiu. Działania osób, mających bezpośrednią styczność z chorym drobiem w trakcie jego uboju, transportu, utylizacji a także sprzątających kurniki odbywają się w pełnym zabezpieczeniu w środki ochrony indywidualnej i pod nadzorem Państwowego Inspektora Sanitarnego.

Czytaj więcej...

Na zebraniu Zespołu ds. Suplementów Diety, które odbyło się w dniu 13 grudnia 2019 określono maksymalne poziomy witaminy B6, żelaza, magnezu oraz miedzi w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety.

Uchwały podjęte w dniu 13 grudnia 2019 dotyczyły:

  • Witaminy B6– ustalono maksymalną ilość witaminy B6 w suplementach diety dedykowanych dla osób dorosłych na poziomie 18 mg (Uchwała nr 18/2019);
  • Magnezu– ustalono maksymalną ilość magnezu w suplementach diety dedykowanych dla osób dorosłych na poziomie 400 mg na dzień (Uchwała nr 19/2019);
  • Żelaza– ustalono maksymalną ilość żelaza w suplementach diety dedykowanych dla osób dorosłych na poziomie 20 mg; natomiast w suplementach diety oznaczonych jako dedykowane kobietom w ciąży maksymalną dawkę żelaza w dziennej porcji ustalono na poziomie 30 mg. Dodatkowo stwierdzono, że o dawce żelaza u kobiet ciężarnych powinien decydować lekarz, więc w oznakowaniu takich suplementów diety rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: „produkt dla kobiet w ciąży, stosować po konsultacji z lekarzem” (Uchwała nr 20/2019);
  • Miedzi– ustalono maksymalną ilość miedzi w suplementach diety dedykowanych dla osób dorosłych na poziomie 2 mg na dzień (Uchwała nr 21/2019).
Czytaj więcej...

Czym zajmuje się Państwowa Inspekcja Sanitarna? Jakie są cele tej państwowej instytucji? Czemu warto znać jej kompetencje? O tym dowiecie się Państwo oglądając film, znajdujący się na stronie Głównego Inspektora link: sanitarnegohttps://www.youtube.com/watch?v=fGMG1d_uKNE&feature=emb_title.


Źródło GIS, link: https://gis.gov.pl/aktualnosci/najwieksza-instytucja-zdrowia-publicznego/

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gnieźnie informuje, iż w związku z Zarządzenie nr 21 Szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów z dnia 21.11.2019 r., dzień 27.12.2019 r. został  ustalony dniem wolnym od pracy dla pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gnieźnie. W zamian  za ten dzień tutejsza Stacja będzie czynna w sobotę 14.12.2019 r.

Laboratorium Bakteriologiczne w dniach od 23.12.2019 do 31.12.2019 nie przyjmuje prób do badań w kierunku nosicielstwa Salmonella/Shigella. W dniach  24.12.2019, 27.12.2019 oraz 31.12.2019 Punkt Przyjęć Prób w Laboratorium będzie nieczynny.

logopis

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gnieźnie informuje, iż Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mogilnie wydał Komunikat z dnia 05.12.2019 r. w sprawie stwierdzenia warunkowej przydatności wody do spożycia dostarczanej przez wodociąg w Palędziu Dolnym, zaopatrujący odbiorców wody w miejscowości Ławki, gm. Trzemeszno.

poledze5122019